Er du unik?

man person people emotions
Photo by Gratisography on Pexels.com

For en start på året! Har ikke vunnet i Lotto men fått oppleve hva det betyr å ha gode mennesker og Gud rundt seg. Noe som er verdt mer en 100 Lotto- gevinster. Årets første helg ble brukt på Åpen Himmel konferanse i IMI kirken sammen med ca 1000 andre trosvenner og DHÅ.

Seminaret gikk strålende og jeg håper at mange fikk oppleve at det å ta valg og kanskje få ny retning, ikke er så farlig når veien styres av Han.

Et tema min gode venn og våpendrager, Frode Sandal, snakket om under vårt felles seminar, har hengt ved meg over helgen. Temaet vil bare ikke gi slipp. Jeg tror dette er utrolig viktig i vår tid og at det er mange som sliter med denne sammenlignings-sykdommen. Det å konstant speile seg i andre, mens man selv ser på seg seg med lupe i speilet, er usunt. Ikke bare usunt, men i mitt hode, en umulig øvelse.

Er du unik?

Dette er et spørsmål vi fleste stiller oss selv mange ganger i livet. Både som barn, ungdom og voksen. Spørsmålet er ikke om man er bedre eller verre enn andre. Har høyere eller lavere verdi. Eller jo, de spørsmålene stiller man seg selv også. Men i kjernen så er spørsmålet; «er jeg unik?»

Jeg finner så mange motsetninger i mennesket. Vi ønsker være unike men samtidig ikke skille oss ut. Vi vil være unike men fortsatt være en del av flokken. I Jante- Norge vil man være unik men samtidig ikke tro at man er noe bedre enn andre.

Spørsmålet: «Er jeg er unik?» kan angripes fra flere sider. Den enkleste er: Har du noen gang truffet noen som er helt lik deg selv? Det tviler jeg stort på. Noen som ligner, kanskje, men ikke lik. Selv eneggede tvillinger er ikke helt like. Utseendemessig, kanskje. Inni? Neppe. At de ligner, ja. At de er helt like, nei. Og hadde de vært like utpå og inni, så hadde de ironisk nok vært unikt like :)

Objektivt sett, så er du unik.

Fra et tros perspektiv, så er hvert menneske elsket av Gud. Vi er alle unike og har samme verdi. I Guds øyne er vår verdi uendelig. Dette er uttrykk for Guds gode skapervilje og på grunn av denne er det ingen grunn til å rangere menneskers verdi, eller unikhet.

Om du tror eller ikke, så kan jeg ikke se andre konklusjoner enn at du er unik. Ingen er som du. I denne anerkjennelsen av din egen unikhet så dukker det også opp en annen eksistensiell erkjennelse: Hvis jeg er unik så er alle andre også det!

Hva betyr det hvis alle er unike? For meg betyr det at alle har samme verdi. Verdi måles ikke ut ifra hva man gjør, men hvem man er. Er alle unike så er eneste sammenligningsgrunnlag at vi har alle samme verdi. Vi er alle unike med lik verdi.

Den andre konsekvensen er at det er en umulig øvelse å sammenligne seg selv oppimot andre. Man kan ikke kopiere noen andre. Man kan ikke være noen andre. Unikhet kan ikke kopieres. Om du prøver så godt du kan å kopiere noen andre, vil du fortsatt ende opp som unik. Ikke slåss mot det. Elsk det. Du er skapt sånn.

beautiful casual cute day
Photo by Pixabay on Pexels.com

Det å sammenligne seg selv opp mot andre, er en umulig oppgave. Ikke bare sammenligner man epler og pærer, men som Frode Sandal sa så fint under seminaret: «Man sammenligner sitt eget indre mot andre sitt ytre.» Kjenn på den litt. Du sammenligner ditt indre mot andres ytre. Går ikke det ,vet du. 

Hvis du er en av de mange som har falt i sammenlignings-fellen, så håper jeg du ser at det er et umulig sted å være. Premisset er ikke tilstede. Er du en som føler deg mindre verd, så sier jeg til deg: Du tar feil. Vi er alle like mye verd.

Hvis du er en av mange som ser ned på mennesker du ser på gaten eller på jobb, bare fordi du tror du selv har høyere verdi enn dem, så sier jeg deg: Du tar feil. De er like mye verd som du og du som dem. Om du velger å nedgradere din verdi eller oppgradere deres verdi, så ber jeg deg gjøre følgende øvelsen:

Se for deg at du ser alle mennesker slik du forestiller at Gud ser oss. Når du ser noen som du opphøyer eller nedgraderer, så tenk: Hvordan ser Gud på dette menneske? Svaret er ikke overraskende, men det er utrolig godt. For Han ser deg på akkurat samme måte.

Salmene 119:73: «Dine hender har skapt meg og holdt meg oppe. Gi meg innsikt så jeg lærer dine bud!»

Godt nytt år!

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s