10 bud for den modne kristne

Foto: Cedric Hildebrandt

Å forkynne for “modne kristne” er noe av det vanskeligste jeg gjør. Du vet, de som har trodd i en mannsalder eller to. Gått i kirken tilsynelatende siden den ble bygget og innehatt alle tillitsverv i kirke og bedehus som finnes.

De kan bibelvers bedre enn presten, de fleste salmer i denne og den gamle salmeboken kan de utenat, og de har hørt de fleste prekener og taler fra før. De som sitter stille med armene i kryss og ikke foretrekker en mine under forkynnelsen. De er bautaer og mødre med stor M i menigheten som er en del av det indre reisverket, ryggmargen i kirken. De som alltid er og vil alltid være trofaste.

Jeg tenker ofte når jeg står på prekestolen; «Hva i all verden har jeg å fortelle dem om evangeliet som de ikke vet eller har hørt før?» Selv om de er som regel svært rause med positive tilbakemeldinger, så kan jeg bare takke Ånden for at Han når hjertene deres. Selv sitter jeg med en følelse av å ikke strekke til, spesielt ovenfor denne målgruppen.

Her en dag, fikk jeg en bokanbefaling av min gode venn og pastor Egil Elling Ellingsen fra IMI-kirken. Boken handlet nettopp om det å være moden kristen og hvordan det kan se ut. Boken heter Sacred Fire og skrevet av den katolske presten og teologen Ronald Rolheiser. Jeg kan ikke anbefale boken sterkt nok til dere som er kommet et stykke ned på disippelstien. Ikke bare fant jeg mye ut om disse såkalte «modne kristne», men også mye om meg selv og den perioden av livet jeg befinner meg i.

I boken har Rolheiser skrevet “10-bud” for en moden kristen som jeg ønsker dele med dere her på bloggen. Hvorfor? Fordi jeg tror og håper det kan gi dere noen åpenbaringer over hvordan livet til en moden kristne kan se ut. Litt inspirasjon rett og slett. Boken er på noen hundre sider, så denne oppsummeringen forblir bare en smakebit.

Så her er “10-bud” for en moden kristen:

  1. Lev i takknemlighet og med takk til Herren ved å nyte, sette pris på, det livet Han har gitt deg
  2. Vær villig til å bære en større del av livets byrder og vanskeligheter, med empati og kjærlighet
  3. Svar sjalusi, sinne, bitterhet og hat som du ser og du utsettes for med godhet. La alt det negative filtreres gjennom deg og bare godhet komme i retur.
  4. La din og verdens lidelse gjøre sjelen din mykere, og ikke hjertet hardere
  5. Tilgi dem som sårer deg. Tilgi for de feilene du selv har begått, og tilgi Gud for at Han ikke reddet deg slik du ønsket Han skulle redde deg
  6. Velsign mer! Forbann mindre!
  7. Lev radikalt ærlig, spesielt ovenfor deg selv.
  8. Be! Både relasjonelt og liturgisk! (Relasjonell bønn er personlige bønner, dine egne samtaler med Gud om du vil. Liturgisk bønn er dine eller kirkens bønner som du/dere ber på vegne av kirken og skaperverket, som omhandler verden vi lever i.)
  9. Inkluder mange mennesker i livet ditt
  10. Vær der du skal være i livet, og la Gud ta seg av resten.

Disse “budene” er ingen erstatning for de 10 bud, men som Rolheiser skriver, så er de 10-bud i Bibelen ikke et ideal, men et uoppnåelig minstekrav for frelse, uten Guds nåde. Rolheiser utreder alle disse “budene” i boken sin, så hvis dette gir deg gjenklang eller du ønsker vite mer, så anbefales boken på det sterkeste.

For egen del, vil jeg bruke disse budene som en påminner om det livet en moden kristen kan leve.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s