Ledelse, rekruttering, Salg

Hvor skadelig er en dårlig rekrutteringsprosess på salget og merkevaren?

pexels-photo-533444.jpeg

De siste to månedene har jeg vært aktiv i arbeidsmarkedet. Etter at mitt siste oppdrag ble brått avsluttet har jeg vært på søken etter “hva skal jeg blir når jeg blir stor”? Skal jeg finne meg en ny fast jobb. Jobbe mer som konsulent. Konsentrere meg om skriving og foredrag? Alt dette er tanker som surrer i hodet mitt. Foreløpig blir det en del konsulentarbeid.

Som en del av denne prosessen har jeg derfor søkt en del stillinger. Det finnes mye spennende der ute i flere interessante og etablerte selskaper. Noen selskaper bruker byråer, mens andre tar seg av prosessene selv. Felles for de jobbene jeg tiltrekkes av er at de handler om salg, merkevare, forretningsutvikling og innovasjon. Derfor har det betydning for meg hvordan selve rekrutteringsprosessen blir håndtert. Jeg tror på at selve prosessen sier mye om hvilke selskap man søker seg til. Er rekrutteringsprosessen god, styrker det merkevaren og muligheten for fremtidig kjøp. Er den dårlig, har selskapet laget en negativ stemme om merkevaren og muligheten for kjøp er minimal.

Dette handler ikke om man får jobben eller ei. Det handler bare om hvordan prosessen opplevdes.

I følge Buisiness Insider og forskning av IBM, snakker over 60% av jobbsøkere med venner og familie om sine erfaringer i en jobbsøkerprosess. Samme undersøkelse viser at ved en positiv opplevelse, er det over 50% sjanse for at du blir en fremtidig kunde. Er den dårlig, er det bare 25%.

Ikke bare er sjansen for et fremtidig kundeforhold mindre. Man mister eksisterende kundeforhold. Virgin Media tapte over 40 millioner kroner i 2014 pga dårlig rekrutteringsprosess. Av deres 140 000 jobbsøkere hvor 18% (25 500) var eksisterende kunder, valgte 7500 (30%!!!) å avslutte kundeforholdet umiddelbart etter at de hadde vært i en jobbprosess med Virgin Media.

Er man ute etter de beste hodene, er prosessen enda viktigere. I følge LinkedIn velger 52% av topp-kvalifiserte søkere å ikke søke nettopp fordi selskapet mangler en sterk ansatt-merkevare, tydelig prosess og misjon; såkalt employer branding. Når avstanden internt mellom HR, marked og salg blir stor, står selskapet i spagat, i møte med de beste kandidatene.

pexels-photo-356043.jpeg

Så til min lille eksistensielle mini-krise som jeg nå står i. Hva er mine erfaringer så langt i 2018?

Etter oljenedturen i Stavanger, hvor flere selskaper har blødd i 4 år pga lavt salg, oppsigelser og generell nedgang, vil jeg tro at man ønsker økt salg, forbedret merkevare og flere gode jobbsøkere? At man ønsker bygge noe mer langsiktig og er blitt litt ydmyke i møte med markedet og kunder?

Erfaringen så langt, viser det motsatte.

Jeg ønsker ikke henge noen ut, så her er min lille anonyme oppsummering av stillinger søkt så langt:

 1. Offentlig stilling som forretningsutvikler og prosjektleder: God og topp behandling!
 2. Kommersiell lederstilling i konsern, gjennom byrå: God og topp behandling!
 3. Markedssjef, rekrutterer i egen regi: Ingen tilbakemelding eller svar.
 4. Markedssjef, rekrutterer i egen regi: Ingen tilbakemelding eller svar.
 5. Salgsdirektør gjennom byrå, hvor jeg ble kontaktet av hodejeger: Ingen tilbakemelding eller svar.
 6. Salgsdirektør gjennom byrå: Ingen tilbakemelding eller svar.
 7. Salgsleder gjennom byrå: Ingen tilbakemelding eller svar.

Når jeg skriver: Ingen tilbakemelding eller svar, så mener jeg ingen. Ikke en gang takk for søknad. Ikke avslag. Ikke noe om prosessen. Ingenting. Når jeg har sendt henvendelse om de har mottatt søknad eller har spørsmål, får jeg ingen svar.

Jeg har personlig ikke noe imot å få avslag på en søknad. For at et ansettelsesforhold skal fungere, må det være match begge veier. Konkurransen i markedet er stort. Samtidig har jeg nok en tendens til å søke på ting som utfordrer meg og min kompetanse. Å gjøre akkurat det samme som jeg har gjort tidligere i andre jobber, uten noen å strekke seg etter, er ikke veldig tiltrekkende. Så avslag er helt i orden. Ikke det en gang tar de seg bryet til å sende!

Ansettelsesprosesser handler ikke om kandidaten er kvalifisert eller ikke. Den handler om egen merkevare, fremtidig salg og kandidatens opplevelse. Har man 100 søkere hvor 90 føler seg dårlig behandlet, så sier det seg selv at det vil skade merkevaren og fremtidig salg.

For oss som jobber med salg så er det enda større krise med dårlig håndtering av søkeprosessen. Det er et tydelig signal på hvordan bedriften behandler sine kunder. Med andre ord viser det hvor mye motstand bedriften internt vil skape i dine relasjoner med kundene. Jobber bedriften med deg eller imot deg?

Så hva kan man da gjøre for å unngå at bedriften skader sin egen topplinje?

Her er mine 4 tips:

 1. Behandle alle kandidater som kunder
 2. Utvikle en prosess som skal følges ved alle utlysninger og som tar vare på merkevaren og salget
 3. Jobb kontinuerlig med god kommunikasjon med kandidatene. For mye informasjon eksisterer ikke i en jobbsøkerprosess
 4. Ta deg av rekrutteringsprosessen selv, hvis du ikke er 100% sikker på at byrået behandler søkerne på samme måten du selv ønsker bli behandlet på

Hvordan er din erfaring som jobbsøker eller arbeidsgiver?

Hvis du tilfeldigvis har behov for å råd eller hjelp rundt en slik prosess, ta gjerne kontakt på alain@sometier.com I frustrasjon over dårlige opplevelser og med erfaring fra employer branding, har jeg utviklet en prosess jeg tror de fleste bedrifter lett kan implementere. Da kan vi utvikle en strategi med påfølgende prosess for at din bedrift får et konkurransefortrinn ut av en jobbsøkerprosess. Til slutt handler alt om salget uansett.

Alain

 

4 tanker om “Hvor skadelig er en dårlig rekrutteringsprosess på salget og merkevaren?”

 1. God skrevet og godt observert.
  Jeg blir fortsatt forbauset over hvor mange bedrifter som ignorerer dette, enten ved å ta lett på det selv, eller ved å sette prosessen bort til andre uten å stille krav til hvordan de vil bli representert.
  Håper du kommer i mål med din egen prosess og at du fortsetter å repportere det du opplever på veien.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s