Gründerliv: anno 2003 vs. 2015

Gründerlivet er i full gang med alle sine positive og utfordrende fasetter.

Man skal utvikle de nye ideene, etablere nye samarbeid og i mitt tilfelle, spe på gründerlønna med noen kjekke og lærerike konsulentoppdrag. Jeg er heldig som har muligheten til å gjøre begge deler. Ikke alle gründere som er så privilegerte.

Gründere sitter bak, ikke sant?

Gründere sitter bak, ikke sant?

Som alltid når man trer ut av komfortsonen, blir ukene fylt med inntrykk og inspirerende mennesker. En Oslotur åpnet noen nye dører, hyggelige samtaler og fremgang i prosjektet. En tur til Trondheim ga meg muligheten til å jobbe med et av mine favorittfelt, salg for en spennende kunde.

Den store nyheten er at jeg har mest sannsynligvis funnet hvem jeg skal samarbeide med for å lykkes med den nye forretningsideen. For meg handler kultur, vilje til å skape noe positivt på brukernes premisser, like viktig som kompetanse. Det handler om å finne en partner som forstår forretningskonseptet og brenner for det samme. Det har jeg funnet i Tigerstaden :)

 

IMG_1850

Dagens Næringsliv

Andre positive ting er en kort omtale i DN hvor vi omtales som lovende, tilskudd fra Innovasjon Norge for fase 1 og mange tusen heiarop! Takk.

Det er spesielt å tenke på at det er over 12 år siden jeg sist startet egent selskap. Det virker både fjernt og nært. De siste ukene har stadig nye sider med gründerlivet kommet frem. Ting som både er like og annerledes enn det var i 2003.

Jeg kunne skrevet mye om alle de formelle kravene. Hvordan Altinn fungerer mye bedre enn papirskjemaene gjorde for 12 år siden. Hvordan krav om mindre aksjekapital og mangel på revisorplikt er en gave fra gründerhimmelen. Helt ærlig hadde jeg nok ikke startet selskap igjen hvis ikke revisorplikten for gründere hadde vært frivillig. For 12 år siden var første revisorregning på kr 22 000,-, altså 22 % av aksjekapitalen før jeg hadde fått organisasjonsnummer. Så kom regning fra regnskapsfører… Takk for at jeg slipper dette i startfasen i dag.

IMG_1847En ting som jeg bare må dra frem er Innovasjon Norge. I dag oppleves IN helt annerledes enn i 2003. Den gang fikk jeg også støtte, men den gang tok utrolig mye tid og krefter. Tid og krefter man skulle bruke på forretningen og ikke offentlige støtteordninger. I dag er det mye enklere, raskere og mindre formelt. Innovasjon Norge har tatt store skritt de siste 12 årene. Kudos!

Digitalisering er nok den største endringen

Den største endringen for gründere er nok digitalisering og farten man må ha som gründer. I 2003 var det vanskelig å finne samarbeid utover sitt egent nærmiljøet. I dag kan man samarbeide med hele verden ved noen tastetrykk.

Før måtte man kunne ting. I dag må man finne ut av ting, sortere og analysere. Før måtte man nesten ha et ferdig produkt før man kunne vise det frem offentlig. I dag starter man med selve ideen, tester ideen i markedet, også går man videre. Tester igjen når man er kommet litt lenger med markedet som dommer. Slik fortsetter man helt til man har et produkt eller tjeneste som er 100 % markedstilpasset.

Det er også store endringer i de fysiske kravene. Før burde man holde til i et fysisk miljø som en kunnskapspark eller annet kontorfellesskap. Årsaken var at man måtte bygge fysiske nettverk, forholde seg til fysiske media og investorer i nærmiljøet. Alt dette er endret. Jeg sier ikke at det er uviktig i dag, men det er ikke avgjørende for å lykkes lenger.

I dag kan man være sitt egent mediehus og nå tusener av potensielle kunder, investorer og samarbeidspartnere. Man kan sitte hjemme og drive multimillion selskap med kollegaer fra hele verden. Man kan skaffe seg investorer fra hele verden eller hente kapital fra flere tusen små investorer. Verden er åpen og man kan være sin egen lykke smed uten at man er avhengig av de gamle metodene, etablerte hierarkier, gutteklubben-grei eller unødvendig byråkrati.

En ny skapende gründertidsalder?

Jeg tror vi går inn i en ny tidsalder. En tidsalder hvor menneskeheten vil se tilbake med misunnelse og si: ”Det skjedde så mye fra 2015 og utover. Det kom så mye nytt som hadde betydning. Ikke bare betydningsfullt, men helt nødvendig for å føre menneskeheten i en mer bærekraftig og produktiv retning.”

Jeg vil derfor påstå at den største endringen i det å være gründer i 2015 er at det føles mye viktigere i dag, enn i 2003. Det føles som man er en del av løsningen. Forholdene og verden er bedre lagt til rette og hele verden er tilgjengelig og heier på gründerne.

Verden er de 2 millimeterne mellom fingrene dine og tastaturet. Det er den store forskjellen mellom 2003 og 2015. Verden i anno 2015 er laget for gründerliv.

 

Fin fredag,
Alain :)

Kategorier:Grunderliv

Tagged as: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: