inspirasjon, Salg, Viking

Fotballen kan lite salg!

Det er to ting som jeg virkelig brenner for her i verden. Det er fotball og salg.

Fans

Som fotballsupporter, er nok denne bloggposten skrevet i frustrasjon og muligens oppfattes som arrogant av fotballklubbene. Den er kanskje det, men noen må gjøre noe, så hvorfor ikke meg.

Jeg gremmes over å lese avisene om fotballklubbenes dårlige økonomi og mantraet om at den skyldes TV-sendingene og manglende billettsalg.

Andre ganger skylder klubbene på dårlige resultater for de dårlige økonomien. Dette er jo helt feil. Tottenham hadde jo aldri hatt god økonomi hvis dette var tilfelle :) (Go Gunners!)

Resultater er viktig, men ikke sentralt. Hadde de skyldt på dårlig økonomistyring, hadde de nok fått mer forståelse fra denne leiren.

La oss kalle en spade for en spade: Fotballen har dårlig økonomi pga. at de ikke kan salg og tilsynelatende ikke kjenner hva som trigger målgruppen deres.

Nå som fotballsesongen er på hell og klubbene sitter med budsjetter og lurer på hva de skal gjøre neste sesong, håper jeg inderlig at de ikke velger samme tilnærming som de pleier.

Først, la oss se litt på målgruppen til fotballklubbene:

Det er menn, kvinner og unge som har et hjerte for klubben. De har et sterkt følelsesmessig forhold til klubben og ønsker over alt annet, at klubben skal lykkes. At det skal være stor stemning på stadion og at de må få være glad i klubben, selv om det ikke alltid går veien.

Men først av alt, de identifiserer seg med klubben! De sier VI tapte, VI vant, ikke DE.

De er fans!

Da lurer jeg på hvorfor klubbene behandler dem stemoderlig som kunder?

Hva ønsker fans å gjøre? De ønsker å identifisere seg direkte med klubben. De ønsker å bidra til suksess og utvikling! De ønsker å være klubben!

Det fotballklubber må forstå, når enn f.eks. selger sesongkort, er at de ikke selger faste plaststoler på en betonggrå stadion.

Det fotballklubbene trenger å lære, er å selge konseptuelt. Klubben må nå supporter-nerven og legge til rette for at fansen får lov til å bidra. Være engasjerte og få lov å identifisere seg med klubben de elsker over alt på jord.

Å høre at deres manglende oppmøte er årsak til den økonomiske situasjonen, er ikke akkurat selgende. -Det er distanserende og svekker supporterkulturen.

Jeg har personlig vært gjennom en mørkegrå sesong med mitt mørkeblå lag, Viking. Dette laget ønsker jeg alt godt på jord, så derfor tar jeg utgangspunkt i Viking i håp om at noen der oppe leser dette, og ser lyset.

Her er et forslag til mulig løsning når Viking skal selge sesongkort:

Målgruppe:

Menn, kvinner og unge som identifiserer seg selv med klubben og er fans/supporter. De ønsker bidra til suksess og at klubben beholder en lokal forankring.

Salgskonsept: (Snittpris på et sesongkort er ca. 3000 kr.)

Ved kjøp av sesongkort, går 50% av summen til spillerkjøp/spillerfond og 50% til lokal spillerutvikling.

Dette vil gi supporteren eierskap i spillerne og i spillerutviklingen til klubben. Det vil gi supporteren mer eierskap til klubben og trigge nettopp de følelsene som gjør en supporter til en supporter.

Supportere som kanskje bare går på 70% av kampene, hvor det lønner seg å bare kjøpe enkeltbilletter gjennom hele sesongen, vil velge å kjøpe sesongkort siden pengene går til det er mest opptatt av. Spillere og spillerutvikling.

Kjøper kan velge å betale mer for sesongkortet enn de 3000 kr. og få høyere kortstatus, i forhold til hvor mye de bidrar.

For eksempel Basic (3000 kr) , Sølv (4000 kr) Gull (5000 kr) , eller hva annet klubben velger å kalle det. På denne måten kan hver enkelt bestemme hvor mye de ønsker støtte klubben.

Videre så vil snittinntekt på sesongkortene økes, uten at det går utover stadionkapasiteten.

Dette vil også trigger en konkurranse/status hos supporterne, ala: «Du er ikke helhjertelig supporter uten gullkort!» Noe som bidrar enda mer til å underbygger de følelsene fansene ønsker. Identitet.

Alle som kjøper sesongkort blir med i en egen supporterklubb.

Da snakker jeg ikke om Hordene, Klanen, Måkene eller andre supporterklubber. All ære til dem, det de gjør er fantastisk og er viktig, men de finnes mange sorter supportere.

Det må være lov å være medlem uten å måtte være en del av den faste supportergjengen. Nettsidene til klubben vil være en sentral del i denne supporterklubben. Medlemmene må få ekstra tilgang til spillere, informasjon, filmer, arrangementer og utstyr; som er eksklusivt for dem.

Alt for å bygge om deres identitet og genuine følelser for klubben.

Dette er nok ikke hele løsningen på Vikings økonomiske situasjon, men jeg er overbevist om at det vil være et betydelig bidrag til utvikling av klubben.

Raskt kalkulert og uten innsikt i Viking sin økonomi, ville disse tiltakene gitt Viking en ekstrainntekt på mellom 6-10 millioner. Jeg tror også at det ville ført til flere folk på stadion og mer lojale fans.

Fotballklubbene må gi fansene lov å være det de nettopp ønsker å være. En del av klubben.

Om du ikke vinner serien, så vinner klubben supportere. Noe som er mer verd enn noe annet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s