merkevare, Salg

@Selgeren er død!

Foto: LISA WEDMANN
Foto: LISA WEDMANN

Å endre personlig merkevarenavn er en skummel affære. Jeg har derfor over lenger tid spurt meg selv om jeg skal begrave mitt personlige merkevarenavn som Selgeren?

Årsaken er ikke at jeg opplever å bli titulert som Selgeren som en belastning. Tvert i mot, så syns jeg det er en hedersbetegnelse.

Årsaken er enklere enn det. Mitt personlige merkevarenavn gjenspeiler nå bare en liten del av meg selv og det jeg gjør. Ja, jeg driver med salg, men jeg holder også på med så mye mer enn det.

Jeg foreleser og holder foredrag om f.eks. kundeopplevelse, kommunikasjon, employer branding og ja, selvfølgelig salg. Jeg jobber som senior rådgiver for flere kunder hvor det ikke er salg som er hovedfokus. Etter mitt lille jobb-prosjekt, så er mitt egent navn blitt like «kjent» som Selgeren.

Det som jeg har kjent litt på de siste månedene, er at mange har noen ekstra forsvarsmekanismer oppe, når de hører at «Selgeren» kommer. Jeg vet også om flere i sosiale medier har valgt å ikke følge meg pga. de tror de automatisk vil bli solgt til. Eller verre, bli spammet.

Selgeren 2.0

Det er også en annen årsak til at jeg ønsker begrave Selgeren. Kanskje dette er den viktigste årsaken. Jeg er overbevist om at det å være selger, i den tradisjonelle formen, er på vei til å dø ut.

På en enkel måte kan man se at Selgeren 1.0 er død, men en ny selger er i utvikling. En versjon Selgeren 2.0

I disse digitale tider, er alle kjøpsprosesser, salgsprosesser og kjøpsbeslutninger, snudd opp-ned. Jeg ser at hvis man skal lykkes med kunde og med bedrift, må en selger i dag være rådgiver, nettverksbygger, markedsfører, kommunikatør, fagperson og en markant skikkelse i det markedet man opererer i.

I dag er det ikke effektivt å ringe 100 potensielle kunder, for å få til noen møter. 97% av kundene klarer fint å kjøpe selv, uten en selgers hjelp. De sitter selv eller har tilgang på all den informasjon, tester, ekspert vurderinger og kundeomtaler de trenger for å kjøpe.

Kunden har forstått dette for lenge siden. Nå er det på tide at vi selgere også gjør det

Som CecilieTS sa til meg på Twitter: Gjør det du selv tror på! Cecilie har den egenskapen som jeg setter mest pris på her i verden. Hun påminner oss om det viktigste i livet, at man må velge selv og velge sin egen vei.

Med dette blogginnlegget begraves herved @Selgeren. Du har gitt meg utrolig mye i mange år. Nå er det på tide å gå videre på veien som du var med å forme. Som fuglen Føniks så gjenoppstår du som mer komplett under ditt sanne navn, @alainfassotte

R.I.P. @Selgeren

…kanskje noen plukker deg opp på sin egen vei.

 

5 tanker om “@Selgeren er død!”

 1. Nei, det var synd. En selger er fortsatt en selger, og fyller en viktig funksjon.
  Alle tor de kan selge, men det er i mine øyne stadig færre som kan, nettopp fordi man skal være «kommunikatør» eller noe annet som liksom er «finere» – hvilket det ikke er.
  Men, men du har valgt, så du får ha lykke til!!!

  1. Takk Edgar.

   Jeg er fortsatt en selger, men jeg er også mye mer. Derfor ble dette valget tatt.
   Er helt enig med at det er en av de viktigste rollene i en bedrift, men ser samtidig en betydelig dreining i markedet hvor den tradisjonelle selgeren har en flerfoldet rolle. Denne rollen ønsker jeg skrive mer om.

   Verden har blitt mer kompleks og en ny type krysskompetanse er nødvendig i mine øyne.

   Kommer alltid til å skrive om salg :)

  2. En selger er fortsatt en selger, selv om mange ikke er selgere i ordets forstand. Mange er feks ordremotagere, andre er gode rådgivere, noen omtales som forretningsutviklere, foredragsholdere, coacher, markedsførere, etc.

   Selgeren derimot per definisjon er på vei ut, slik vi kjenner den pågående telefon-, bil- eller støvsugerselgeren. Vi liker ikke pågående selgere som skal «prakke» på oss noe vi selv ikke vet at vi trenger – eller vet at vi IKKE trenger. Vi tar ikke telefonen lenger når ukjente ringer oss, fordi vi vet av altfor god erfaring at det nettopp er selgere. Vi liker å kjøpe og vi har blitt gitt mulighet til å bli satt i en kjøpsprosess pga internett blant annet. I mange tilfeller vet kjøperen mer om produktet, og ikke minst om eget behov når han eller hun snakker med en selger.

   Det har ikke noe med å kalle det noe som er «finere» spør du meg, men om å faktisk forholde seg til hvordan verden har blitt og ikke slik man skulle ønske den var. Det er nok en grunn til at selgere er den største mangelvaren arbeidsgivere søker etter …. fordi folk ikke vil bli selgere, fordi de vet at ingen liker selgere lenger….

   Glad du endret navnet ditt Alain, i mine øyne har du uavhengig av hva du har holdt på med vært en selger, men en dyktig og tillitsfull relasjonsbygger – og slikt blir det ikke salg av, men kjøp – og det er business :)

   /Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s