Salg

Hva salg handler om

ilovesaleDet blir ofte sagt at folk hater selgere. Helt ærlig, får jeg vondt i hjerte når jeg hører dette. Salg og selgere har fått et ufortjent dårlig omdømme og jeg tror at folk flest har liten innsikt i hva salg og jobben som selger handler om.

På dette tidspunktet i bloggen, har du muligens allerede tenkt på 2-3 dårlige erfaringer. Sannsynligvis kommer disse fra pågående telefon- eller dørselgere. Jeg ønsker bare minne dere om at dette er en bitte liten bit av hele bilde. Dette er som regel unge mennesker, uten god opplæring, som er blir fortalt at slik må det gjøres. Sannsynligheten for at det er en deltidsjobb og at de leser fra et script, er stor.

Jeg har derfor laget en liste over hva jeg mener salg er. Hvis du føler det mangler noe, vennlig suppler i kommentarfeltet. Det setter både jeg og andre lesere pris på.

 • Salg handler ikke om manipulasjon og lureri. Salg handler om det å forklare hvilke fordeler kunde kan få med ditt produkt eller tjeneste.
 • Salg handler om å veilede kunde til å definere sine egne kriterier slik at dere finner en løsning sammen.
 • Salg handler om å få andre mennesker til å jobbe med deg, ikke mot deg.
 • Salg handler om å overvinne innvendinger og fjerne hindringer.
 • Salg er eksistensgrunnlaget for bedriften din. Som selger er jobben din å lage butikk, mens de fleste andre i bedriften din, driver butikk.
 • Salg handler om å kunne forhandle. Om det å takle å få et «nei» og samtidig beholde tillit og selvtillit. Et ”nei” i dag kan fort bli et ”ja” om to år.
 • Salg handler om å kommunisere effektivt og godt med hele blomsterbuketten av mennesketyper der ute.
 • Salg handler om å bygge langsiktig relasjoner og alltid ønsker kundens beste.
 • Salg handler om at du tør å utfordrer kunden når du ser at kunde tar feil; eller som jeg sier ofte: «Kunden har alltid rett, men det er ikke alltid han vet sitt egent beste.»
 • Salg handler om at du er selskapets ansikt utav og respekterer det. Du er selskapets utenriksminister.
 • Salg handler om å få penger i kassen, men det er like viktig at du tar vare på og styrke merkevaren til bedriften du representerer.

Og husk en ting: Hadde det ikke vært for selgere, så hadde du sannsynligvis ikke hatt en jobb. Husk også, at hadde det ikke vært for deg, så hadde ikke selgere hatt jobb de heller.

I håp om å få rette opp noe i omdømme til selgere.  Godt å være tilbake på bloggsporet, selv om det bli en litt «lett» bloggpost i dag.

 

5 tanker om “Hva salg handler om”

 1. Alle driver med salg. Hver eneste dag. Det handler om å få andre til å tro. Hva er det dyktige ledere gjør? Ledere som klarer å få med seg en organisasjon. Jo, de selger et budskap. Et av mine favoritt sitater er et jeg fikk av John Evan Jones, people buy people first. Dyktige selgere klarer å få folk til å tro på seg og sitt produkt.

  1. Det har du helt rett i Dag Henrik. Skulle bare ønske at flere innså at alle er selgere slik at omdømmet blir bedre. Det er en utfordring å rekruttere dyktige selgere fordi de ble litt uglesett.

   Ha en stråelde uke videre.

 2. Salg handler om at du, som kunde skal få tilført en verdi som du nødvendigvis ikke har idag. Samtidig skal denne verdien få deg videre fra nåstadiet og videre slik at du er bedre rustet for fremtiden. Kjært barn har mange navn og dette er tilfellet med salg også. Handel og utveksling av goder er også et annet navn på salg og dette har eksistert i mange tusen år før vår tidsalder også da det er et grunnleggende menneskelig behov å utveksle og utbytte goder med hverandre slik at vi komme bedre ut av det enn før. Synes også at yrket «Salg og Salgsledelses» har en lang vei å gå i Norge i motsetning til andre land. Salg, som etter min mening er en viktig del av markedsføring kan handle så vel så mye om innovasjon i sammenheng med en bedrifts «tjeneste og produkt». Utfordringen og problemet er at bedrifstledere og nærlingslivet generelt ikke anser Salg som en del av Markedsføring. Supert at du skriver denne artikkelen på bloggen din @alainfassotte

  1. Takk for kommentar Mahmood.

   Du har selvfølgelig helt rett. Jeg pleier å si at at det gjelder ikke bare å skape verdi for kunde. Ofte i dag, innen B2B handler det om å skape verdi sammen med kunde.

   Ha en fin uke videre.

 3. Spesielt innen B2B handler salg om å etablere, utvikle og vedlikeholde relasjoner. Man ønsker å skape en gjensidig avhengighet, og tilpasse seg kundens behov, men også samarbeide for å finne nye løsninger.

  Innen B2C handler det om å forstå kunden, lytte og tilpasse. Jeg mener det vil bli mer og mer viktig å gjøre hvert salg mer personlig – fremfor å kjøre samme «regla» på alle kunder. Kunden skal føle seg ivaretatt, det er tross alt de som betaler lønnen vår!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s