digitale medier, Salg, SoMe, sosiale media, sosiale medier

Vår adferd i sosiale medier er urgammel!

#selfie

Jeg må advare dere: Denne bloggposten blir skrevet under lett irritasjon! Dette er noe som bare må ut, og derfor ble ikke siste bloggpost det siste før jul allikevel.

Irritasjon handler om mennesker som klager og bruker spalteplass på å kritisere #selfies, perfekte babybilder, hundebilder, og skrøytestatuser i sosiale medier. Som om dette var noe nytt?

Vi lever i en digital tid hvor alt som kan digitaliseres, vil bli digitalisert. Sosiale medier havner i akkurat i samme kategori som digitaliseringen av musikk, bank, bøker, aviser, etc.

Sosiale medier er digitaliseringen av et behov og en atferd vi mennesker har hatt i flere tusen år. 

Jeg har skrevet tidligere at vi er i sosiale medier fordi vi bygger vår egen identitet, også digitalt. Kanskje akuratt derfor er det de yngste som først utforsker nye sosiale plattformer. De som er mest usikre rundt, eller på søken etter, sin egen identitet.

Jeg tør påstå at behovet for å gjøre en #selfie, er det samme som huleboeren hadde når han laget håndavtrykk i hulen sin.

rembrandt-self-portrait-1660

I kunstens verden har #selfies vært utbredt i over 150 år. Rembrandt er nok en av historiens største #selfies-skaper. For å ikke snakke om våre egen jubilant, Munch, som laget en #selfie når han var på det mest sårbare.

For oss som kan huske litt tilbake, kan vi nok huske hvor mye mor styrte med oss unger når vi skulle ta et familie- eller barnebilde? Nye klær ble innkjøpt. Vi måtte dra til et studio hvor vi ble møtt av en profesjonell fotograf. Vi ble oppstilt i klær vi aldri ville ha brukt andre steder enn i bryllup eller hos fotografen. Bildet ble hengt opp på de viktigste plassene i hjemme. Gjerne i finstuen eller i fingangen, slik at gjestene kunne se hvor «perfekt» familien var.

Dagens julekort, er enda et godt eksempel. Ingen som kritiserer at vi har byttet ut nisser og evangeliet med bilder av våre perfekte små barn, foran hytta eller fra den eksotiske Asia-ferien vi hadde i sommer?

Vår adferd i sosiale medier er ikke noe revolusjon. Det er en evolusjon i den kraft at det som var komplisert og kostbart før; er blitt billigere, mer effektivt og når lenger en finstuen til bestemor.

Det er ingenting galt med verken Fotballfruen, dama som legger ut 100 bilder av sitt egent avkom eller han som legger ut bilder av sin nye bil.

Skal vi kritisere, må man kritisere hele vår menneskelighet.

Jeg vet ikke hvorfra vi har disse behovene. Det eneste jeg vet, er at dette bare er en menneskelig atferden, som er urgammel og en del av det å være et menneske. Vi vil bli sett, hørt og sette små positive spor i den verden vi lever i.

Sosiale medier kan i dette lyset bli sett på som digitaliseringen av identitet, selvet og sosiale relasjoner.

4 tanker om “Vår adferd i sosiale medier er urgammel!”

 1. Fortsett med å være irritert Alain, det blir gode bloggposter av det :-)

  Minst to fenomener som er interessant i det du skriver, 1) At vi gjør det (#selfie) og 2) At vi lager et perfekt bilde av oss selv.

  * Sistnevnte har Takin Kroop skrevet et bra innlegg om http://takinkroop.com/jeg-er-99-uaerlig/
  * Anbefaler også Ida Aalen sin «Facebook blir aldri ekte» http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Facebook-blir-aldri-ekte-7395111.html#

  Jeg tror Ida er inne på noe viktig – at driveren for å bruke sosiale medier først og fremst er behov for aksept og tilhørighet. Det er urgamle behov, ja.

 2. Takk for kommentar Øyvind.

  Begge postene er meget interessante. Det jeg tror at de fleste forstår, men som ikke tas opp i denne debatten, er at det som postes er en atominisering av hverdagen. Det er jo bare små bruddstykker eller et lite bilde av den virkeligheten vi ønsker å vise.

  Jeg ser ikke forskjell på en #selfie og det å pynte seg før man drar f.eks. ut på byen. Er en sminket jente, med push-up BH, hold-in thights og lakkede negler et forvrengt bilde av virkeligheten? Burde dette dempes siden det påvirker noen negativt?

  Ta f.eks. kjendiser. Livet til en kjendis er ikke helt slik det står i sladdrepressen eller bilde de skaper på Skavlan. Dette er noe de fleste forstår. Vi vet at virkeligheten er mer kompleks enn det en #selfie eller en statusoppdatering på FB sier.

  At en liten gruppe opplever at bruk av sosiale medier påvirker dem negativt. At de får dårlig selvilde eller føler seg mindreverdige løses nok ikke av at sosiale medier blir mer «ærlige». Bilde mange skaper av seg selv er muligens forglanset, men det er enda en del av deres virkelighet og jeg ser derfor behovet de har for å dele dette bilde.

  Dette er en utrolig kjekk debatt hvor det ikke finnes noe fasit, men jeg syns på generelt grunnalg at man skal bli mer opptatt av hva man selv gjør, før man kaster seg over andre, med argumentasjonen at de får enn selv til å fremstå dårligere.

 3. Gode betraktninger om et spennende sosiologisk fenomen, Alain! Sosiale medier gjør vår atferd mer synlig og tydelig, noe som kanskje aksellererer en slags smitteeffekt og mulig også et større konkurranseelement. Utover dette er jeg helt enig med det at behov for å vise seg fra sin beste side (i noen tilfeller også sin verste side for en annen effekt) har eksistert til alle tider. Jeg savner kritiske røster om alle disse ‘skadevirkningene’ ved sosiale medier, så takk for dette bidraget! Sosiale medier er ikke så mystisk eller skummelt, det er gammel menneskelig atferd på en ny arena.

  1. Takk for fin kommentar Heidi.

   Jeg tror du har rett at det har aksellerert og kanskje at det er blitt større konkurranse enn tidligere. Cecilie S. og Svein M. har jo dokumentert flere av de positive effektene, men jeg også skulle gjerne sett noen som stilte seg mer faglig kritisk til disse skadevirkningene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s