Dag 51 – En leder søker jobb – Jobbintervjuet

Klar for jobbintervju
Klar for jobbintervju!

I disse dager handler hverdagen om jobbintervjuer, sommeravslutninger og avvikling av mitt arbeid hos min nåværende arbeidsgiver.

Det er fremdeles 3 drømmejobb-kandidater, men jeg håper og satser stort på nummer 1. Avklaring kommer i neste uke. Siste intervju er i morgen. Er veldig spent.

Flere av dere har spurt meg om jobbintervju. Hva bør man si, hvordan bør man oppføre seg også videre.

Jeg har sittet på begge sidene av bordet og det overasker meg egentlig hvor mange som lurer på akkurat dette.

Ett Google søk gir 1,2 millioner treff på «hvordan oppføre seg under et jobbintervju?«. Det ironiske er at spørsmålet, «hvordan oppføre seg på arbeidsplassen?«, bare gir 300 000 treff.

Mitt svar til dere som lurer på hvordan dere skal oppføre dere; Vær genuin!

Kjedelig svar, men et jobbintervju varer i 1-2 timer. Arbeidslivet i mange år. Ingen vits å prøve å lure noen. Du vil bli avslørt før prøvetiden er over. Oppfør deg og bruk samme språk som du vil gjøre på arbeidsplassen. Hvis du har sendt en ærlig jobbsøknad, så er det deg de er interessert i, ikke jobbintervju-rollen du så dårlig spiller.

Sikkert noen rekrutterer og spesialister som er uenige her, men det er i alle fall slik jeg vil mine kandidater skal oppføre seg.

En annen ting som jeg anser som veldig viktig, er at søknaden din og jobbintervjuet må henge sammen. Det skal være noe helhetlig mellom de to.

Her er min liste på hvordan jeg forbereder meg til jobbintervju.

1. Antrekk, holdning og hygiene.

Dette høres kanskje dumt ut, men jeg har opplevd folk med skittent hår, lukter røyk, sliten dongeribukse og t-skjorte på jobbintervju.

For menn er dette enkelt. Dress! (uten slips) For fruene, pen drakt eller generelt finklær. Det dummeste man gjør klesveien, er å under-kle seg. For det første, gjør man seg sansynligvis «mindre» enn han som holder intervjuet. For det andre så føler man seg mer verd når man er pent kledd. Det øker selvtilitten. Å over-kle seg er et mindre problem, hvis det er et problem i det hele tatt. Nydusjet, lite eller ingen parfyme og gjerne nyklippet hår.

2. Research.

Bruk en del timer på nettet og i ditt nettverk for å finne ut så mye som mulig om selskapet. Deres resultater, styret, verdier, merkevare, produkter, etc. Ta gjerne en samtale med noen du kjenner som jobber eller har jobbet der. Bruk denne informasjonen på en naturlig måte i jobbintervjuet når situasjonen byr seg. Det gjør den alltid. Jeg lager i tillegg alltid en liten markedsanalyse av selskapet.

Jeg forteller alltid hva mitt inntrykk av selskapet er, fra utsiden. Du vil raskt få bekreftet eller avkreftet om inntrykket ditt stemmer med realiteten. En leder vil alltid være interessert i hvordan selskapet oppleves fra utsiden og det er en fantastisk måte å få den potensielle arbeidsgiveren til å åpne seg. Husk, at du ikke skal skryte selskapet opp i skyene. Du skal fortelle, ikke smiske.

3. Aldri ta med notater.

Dette er ikke et stort poeng, men jeg setter pris på at man har lært seg selskapet å kjenne. Ikke bare skrevet det ned på en lapp. Med andre ord, skal du kunne det meste utenat. Det viser interesse for selskapet og samtalen vil flyter bedre.

4. Strategi.

Lag en strategi og klare tanker for hvert fagfelt den potensielle jobben din direkte berører. Dette er noe jeg som regel har skrevet i søknaden. Derfor er det naturlig å gå gjennom dette på intervjuet. Si at dette er kun dine tanker og ikke en fasit. Du er selvfølgelig fleksibel. Mine hovedfagfelt er salg, markedsføring og ledelse. Dette er en fin måte å vise at du kommer med noe nytt til bedriften.

5. Når skal du komme?

Finn en parkeringsplass minimum 15 minutter før og vær i resepsjonen ca. 5 minutter før tiden.

6. Rolle i ledergruppen.

Fortell hvilke rolle du vil ta i en ledergruppe. Jeg velger ofte en av to roller. Enten den analytiske, lyttende og pragmatiske eller djevelens advokat. Begge rollene er viktige i en ledergruppe. Ofte varierer jeg mellom disse rollene. Jeg er kritisk, for å sikre at vi tar de rett beslutning. Når de er tatt, ønsker jeg handling og fremgang. Beslutninger som bare forblir beslutninger, er noe av det verste jeg vet.

7. Fortell om dine ambisjoner.

8. Har du resultater å vise til? Vis dem!

9. Verdier.

Vær tydelig på dine verdier! Mine verdier er familie, åpenhet og utvikling.

Og en siste ting, ta jobbintervjuet på alvor. Ikke kast bort din eller bedriftens tid. Blir du selv spurt om å komme, takk ja til en kopp kaffe og en samtale. Er stillingen ikke interessant, takk høflig for invitasjonen og si at stillingen ikke er aktuell for deg.

Sitter du inne med spørsmål rundt jobbintervju, deler jeg gjerne flere av mine erfaringer i kommentarfeltet.

I morgen er det i ilden igjen. Nervøs? Nei. Spent? Ja, men jeg kommer som meg selv.

11 kommentarer om “Dag 51 – En leder søker jobb – Jobbintervjuet

 1. Hei!

  Håper det er mange jobbsøkende som leser nettopp dette innlegget. Her er det masse nyttig informasjon!! Lykke til på jobb intervju!

 2. Hei Alain. Takk for nyttige tips, både i denne bloggposten og tidligere.
  Jeg er midt i en jobbsøkeprosess selv og forbereder meg til å muligens bli tilbudt et andre intervju på en perfekt jobb.

  Du som tidligere selv har intervjuet kandidater, hva synes du om at jobbsøker tar initiativ til å holde en kort presentasjon? Både for å vise frem hva man har gjort tidligere og hva man tenker for den aktuelle bedriften? Eller bør man holde seg nede på rumpa?

  • Takk for kommentar Kristin.

   Det har jeg faktisk gjort selv, men da på 2nd intervju. Det fungerte veldig bra for min del. Hadde laget en full markedsanalyse, handlingsplan og hvilke metode jeg kom til å bruke for å skape endring.

   Jeg hadde nok ikke likt hvis noen hadde gjort dette på første intervju. Årsaken er at jeg ønsker bli kjent med vedkommende først samt gi dem innsikt i hvilke utfordringer bedriften eventuelt har. Videre er det å holde en presentasjon å ta over styringen av samtalen. Det er den som intervjues som skal snakke mest, men det er lederen som holder intervjuet som skal styre.

   Dette er bare mine tanker, for det de er verd :)

   Alain

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s