Dag 12 – En leder søker jobb: Status, også banket Jante på!

Jante

SMS fra en bekjent: Si ifra om du vil ha nr. til min adm.dir. i selskap X!

Svar: Er dette ett lead? Ringer deg senere.

Etter en telefon, en liten markedsanalyse og litt fundering, kan denne SMSen absolutt være starten på drømmejobben. Det får vi se når telefonen tas på mandag.

Sånn fungerer åpenhet. Det kommer inn vennlige tips fra alle kanter. De fleste er interessante og noen uaktuelle, av flere årsaker.

De siste dagene har følgende skjedd: (dette samtidig som jeg fullfører min oppsigelsestid og er midt i kampsesongen for mine 3 fotballspillende barn og trenerpappa.)

 1. Møte med ett profilert rekrutteringsbyrå i regionen. – Veldig hyggelig prat som startet på LinkedIn
 2. Ett ad-hoc møte med en hyggelig Oslo-dame som tok kontakt på LinkedIn. Møte ble i bilen min på vei til flyplassen med påfølgende kopp kaffe.
 3. Diverse telefoner og mail korrespondanse.
 4. Jeg laget en ny Facebook Page for Selgeren.

Det viktigste av alt, planen er i gang!

På tirsdag tok jeg min første telefon til ett av selskapene jeg ønsker jobbe for. Jeg har sjeldent utfordringer med å ta en telefon. Denne gangen kjente jeg hjerte slo ekstra hardt og hendene svettet. Nå hadde jeg 2-3 min til å overbevise en travel konserndirektør om å få ett møte. Hvis jeg ikke får til dette møte, kunne jeg se vekk fra dette selskapet. Et av mine favorittselskaper og som ligger øverst på min topp 5 liste.

Samtalen var direkte og hyggelig. Jeg presenterte meg, fortalte litt om prosjektet og spurte om ett møte. Svaret jeg fikk var: Ja, det må vi absolutt få til. Hva med…

Jeg kan bare beskrive følelsen jeg satt igjen med som glede, spenning og lettelse. Første trinn virker! En hver selger vet at det å komme i møte betyr alt, og ingenting.

Hva gjør man etter en slik opplevelse? Man kan dra ut å feire med en ekstra god lunsj. I stede brukte jeg godfølelsen på ett par telefoner til. Kom igjennom til neste konserndirektør på listen. Det gikk bra det også.

Så banket Jante på?

I løpet av de siste dagene, kom Jante på besøk, som Cecilie Thunem-Saanum sier så fint. Dessverre slapp jeg han litt for langt inn i stua før jeg fikk kastet han ut. Han etterlot seg en del rot, noe som medførte til at jeg måtte rydde i stede for å skrive på bloggen.

Det som forundrer meg er hva Jante ønsker å oppnå, utenom å ødelegge? Jeg ba Jante legge frem sine argumenter på hvorfor det jeg driver med er så galt. Jeg har ingen problemer med folk som har konkrete og saklige tilbakemeldinger. De setter jeg stor pris på.

Jante har ingen svar. Det har han aldri. Han bare repeterer: Hvem tror du, du er?  Du er frekk som gjøre dette? Mitt svar er enkelt. Jeg tror jeg er meg selv, på godt og vondt. Jeg gjør det jeg tror på fullt ut, i offentlighet. Tro det eller ei Jante. Dette handler ikke om «Se på meg, hvor flink jeg er!» Det handler om å fortelle om en prosess og en historie som jeg håper andre kan dra nytte av. Og hvis ingen andre drar nytte av den, så skal i alle fall jeg lære alt jeg kan av prosessen.

I motsetning til deg Jante. Så tror jeg på at mennesket er grenseløst. At man kan oppnå sine drømmer gjennom åpenhet og generøsitet. Personlig elsker jeg når andre lykkes. Jeg heier og hjelper dem hvis jeg kan, ofte i det stille.

Som jeg har skrevet tidligere Jante: For at en bedrift skal lykkes i dagens marked, hvor kloke hoder og gode hender er avgjørende, er den største suksess faktoren når arbeidstakerne får personlig- og profesjonell utvikling. Da de får dyp-dykke i sine egne og bedriftens utfordringer, for så å komme opp på den andre siden med ny kunnskap og erfaringer.

Det er derfor jeg er så uenig med deg Jante. Jeg tror at din tilnærming ødelegger for alle. Du skaper ingen vinn-vinn situasjon. Du skaper tap-tap situasjoner, i Jantelovens navn.

Jeg syns at alle skal tro de er noe, fordi alle er NOE. Vi er individuelle mennesker med forskjellige utgangspunkt og behov. Alle er vellykkede og kan føle seg det, hvis de bare glemmer deg Jante. Din største suksess har vært at du har fått generasjoner av mennesker til å sammenligne seg selv oppmot andre, slik at de føler seg mindreverdig uansett hva de har oppnådd.

Vet du hva Jante? Du burde lære noe av Gabrielle, hun som synger: «Jeg tok feil. Jeg brukte lupe når jeg skulle ha brukt speil!» 

De fleste av oss, løper ikke får å bli verdensmester. Vi løper for å bli Egenmester.

PS: Jante er ingen jeg jobber med eller har jobbet med direkte.

4 kommentarer om “Dag 12 – En leder søker jobb: Status, også banket Jante på!

 1. Gratulerer Alain med fantastisk start på reisen din!

  Du er enestående.
  Du er mer verdt enn noen kan måle.
  Du kan noe som er spesielt for deg.
  Du har noe å gi andre.
  Du har gjort noe du kan være stolt av.
  Du har store ubrukte ressurser.
  Du duger til noe.
  Du kan godta andre.
  Du har evner til å forstå og lære av andre.
  Det er noen som er glad i deg.

 2. Virkelig godt skrevet Alain. Veldig sjovt ordspil du lager med din dialog med hr. Jante. Det er forfriskende med appeal i og får meg som leser til å reflektere over hvordan vi pålægger oss selv forhindringer for at nå vores mål.
  Som CecilieTS sier, eksisterer janteloven ikke og det er et menneskeskabt problem.
  Men svært viktig å få gjort opp med fordi mange mennesker ikke lar sit lys skinne fordi de frykter andres meninger og fordi de er redd for å få en på nesen hvis de får hodet for langt frem. Men det kan de ikke, da vi alle har ret og pligt til at lade vor lys skinne og hvad andre mener om deg, handler om dem og ikke deg.
  Så takk Alain fordi du hjelper med å skuppe Jante ut over avgrunnen :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s