inspirasjon, Ledelse, råd

Her løper vi til linja!

mellom linjene

Under Viking FK sitt siste frokostmøte før jul, fikk jeg igjen oppleve trener Kjell Jonevret sin trenerfilosofi.

Kjelle brukte en enkel metafor for å beskrive lagets holdninger og den indre justis som finnes i fotballaget.

«Her løper vi til linjen»

Dette er en super metafor for å beskrive hva laget er blitt enige om og hvordan vi forholder oss til hverandre. Skal medspillere påpeke og irettesette når en annen spiller stopper en halvmeter før linjen?

I arbeidslivet har vi helt like situasjoner. Vi er blitt enige om å gå helt til linjen, hver gang. Vi stopper ikke en halvmeter før linjen og snur.

Hvordan reagerer vi når vi ser at en kollega lurer seg unna den siste halvmeteren?

I fotball er det tradisjon for indre justis. Her skal spillerne gi klar beskjed om at her løper vi helt til linja. Her tolererer vi ikke at folk sluntrer unna.

Hvorfor?

Fordi alle fotballspillere vet at deres individuelle prestasjoner er sterkt påvirket av den kollektive prestasjon. Hele laget er avhengig av at man alltid løper helt til linja. De som ikke gjør det, ødelegger for seg selv, laget og resultatet.

Jeg tør påstå at i arbeidslivet generelt, så holder vi kjeft. Vi baksnakker kanskje, rister på hode og en sjelden gang sier vi ifra til sjefen.

Men sier vi det til den det gjelder? Neppe.

Hvorfor?
Muligens fordi man er konfliktsky og at «dette angår jo ikke meg». Indre justis er ikke like utbrett i arbeidslivet som på fotballbanen.

Dette tror jeg er en stor mangel i arbeidslivet. At noen ikke går helt til linjen som avtalt, påstår jeg er skadelig både for arbeidsmiljø, produktiviteten og en fare for hele bedriften.

Hvis noen ikke går helt til linjen, blir det baksnakking og små grupperinger eller klikker. Plutselig er det flere som syns det er helt ok å snu en halvmeter før linja. Det får jo ingen umiddelbare konsekvenser.

Produktiviteten vil falle og den påvirker båndlinjen direkte. I yters konsekvens, medfører dette til mindre lønnsvekst eller oppsigelser.

Satt på spissen, truer de som ikke går helt til linja hele bedriftens eksistens. Med andre ord, din arbeidsplass. Hvis ukulturen brer seg, betyr det at de andre må gå noen ekstra mil for å ta igjen alle de halve meterne som ikke er blitt gått av andre.

I mine øyne er det alle i bedriften sitt ansvar å sørge for at alle går helt TIL linja, hver gang.

Mener man det er feil linje, så er det ditt ansvar å ta dette opp med ledelsen og foreslå en alternativ linje. Ikke å sabotere opplegget.

Vi er både ansvarlig for oss selv og våre medarbeidere. Nettopp fordi vår innsats som lag påvirker hele resultatet, også ditt.

Nå anbefaler jeg ikke medarbeidere å rope: «Hei! Se han! Han løper ikke helt til linja!»

Men det er lov å si til vedkommende at her løper vi helt til linja. Det er viktig for oss at alle bidrar.

La oss alltid sammen løpe helt til linja. Det tjener vi alle på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s