inspirasjon, Lideskap

Lidenskap og passion!

foto: Espen Ørland

I forrige uke fikk jeg lyst til å skrive om «Passion».

Hvorfor? Av den enkle årsak at jeg har de siste månedene truffet mennesker som er fulle av «passion».

Det kjekkeste jeg vet er å treffe folk som tydelig utstråler, i ord og handling, at de oppriktig elsker det de holder på med.  Det er et privilegium å få treffe slike mennesker. Takk.

I kuriositetens navn, sendte jeg følgende melding ut på de sosiale media jeg bruker.

Hva betyr «passion» for deg?
Slike spørsmål besvares alltid med noe faglig som at «passion» betyr lidenskap med påfølgende diskusjon om det kommer fra gresk eller latin. Nå har jeg vært så heldig og fått studert to år med antikk gresk og 4 år med latin.

Internett er ikke helt enig med selg selv i dette spørsmålet, men svaret er at «passion» kommer opprinnelig fra antikk gresk, men det er gjennom latin at det ble fikk den lidenskapelige betydning. Årsaken er enkel, på grunn av Bibelen

Nok detaljer. Spørsmålet var: «Hva betyr passion for deg?»

Fra Twitter kom det blant annet:

Thomas Holm Helgesen @holmhelgesen
– Passion er den energi der fjerner individet fra nuet! Kan være såvel positiv som negativ, avhengig af niveau av selvindsikt.
– Passion betyder jo lidenskab og opfattes som noget skønt og positivt, – Kan være ganske destruktivt såfremt det overforbruges

Marianne Helvik @mariannehelvik
– Hengivenhet, sterk tilknytning til noe. Det kan være et menneske, men jeg tenker mest på kunst, musikk, vin… Eller en hjertesak.

Fra Facebook kom det blant annet:
Børge Aanestad Intens og smittsom begeistring!
Sara Kvammen fremdrift og adrenalin
Christine Todnem Engasjement og overbevisning!
Jan Henrik Vuyk Lidenskap og tilstedeværelse

Og til slutt mitt favoritt sosiale media, LinkedIn:

Espen Ørland – Jeg holder jo foredrag om passion, så for meg betyr det mye! En jobbhverdag som flyter og en hverdag i balanse.

Jan Erik Helland Passion er å gjøre noe man elsker, ekte passion er ting man gjør for at man brenner så sterkt for det, og ikke av ytre motivasjon som f.eks. penger og status, selv om det ofte er et biprodukt av å følge sin passion. Ekte passion gir energi og trekker deg automatisk fremover. Mangler man passion men allikevel velger å følge det sporet, så krever det mer energi og krefter å utføre det samme (push vs pull). Så vidt jeg vet, så har man bare dette ene livet, så fyll det med passion.

Lilljan Jakobsen Passion er drivkraften som noen ganger går på tvers av det fornuftige, avhengig av hvor sterk den er. Er den veldig sterk kan det gjøre vondt, da den kan være urasjonell. Men er den sånn midt på treet og balansert med fornuften kan den føre deg langt.

Siri Olstad
Jeg tenker kjernetilstand, der en ofte vil være i flow, dvs fungerer uanstrengt fordi en gjør den en er skapt til, og lever takt med egne verdier og derfor vil egne drivkrefter jobbe optimalt. Dersom en aldri følger sin passion slukker den indre flammen, og er passionen sterk kan en jo bli riktig innbrent, før lyset slukner.

Som dere ser, har vi mange fellesnevnere på hva passion er, men også ulikheter. Når vi snakker om en tilstand som er like sterk som kjærlighet, så skulle det bare mangle.

Innen salg og markedsføring, tør jeg påstå at passion er det som skiller klinten fra hveten. Det er ikke alltid det som tilbys som er avgjørende, det er hva man tror på.

Ikke bare tror man på det, man har en indre overbevisning om at dette er noe kunden også må tro, fordi det vil hjelpe kunden i å nå sine egne mål.

Det er derfor vi blir så skuffet når kunden ikke tror på det samme. Den handler ikke om provisjon eller det å vinne.

Passion handler for meg om å dypdykke ned i materien og svømme i det jeg har lidenskap for. Noen korte besøk til overflaten for å trekke pusten, er nødvendig. Selv om jeg ikke klarer oppgavene på første dykk, så fortsetter jeg til de er løst.

At ordet passion betyr lidelse både på gresk og latin er treffende. Passion gjør vondt. Det er bare det at de som har det, ikke bryr seg nevneverdig.

Som et godt eksempel på hva passion er, og en som virkelig har det, ønsker jeg å vise til min venn Espen Ørland. Det er hans arm på bildet. Han er Mr. Passion!

Finn, dyrk og gi næring til dine lidenskaper. Jeg hadde aldri følt meg hel uten.

3 tanker om “Lidenskap og passion!”

 1. Hvorfor ikke skrive pasjon på norsk? Det er det samme som det engelske passion. Forbløffende at alle kommentarer konsekvent styrer unna det norske ordet. Pasjon på norsk funker fint!

 2. Det gjør det, men tror mange har denne definisjonen av pasjon, og velger den derfor vekk:

  «Pasjon (fra latin, passio, avledet av patior, jeg lider) viser til lidelse, og i utgangspunktet Jesu lidelseshistorie, også omtalt som pasjonshistorien.» (Wikipedia)

  1. 5. Passion
   a. The sufferings of Jesus in the period following the Last Supper and including the Crucifixion, as related in the New Testament.
   b. A narrative, musical setting, or pictorial representation of Jesus’s sufferings.

   Det gjør ikke den engelske formen noen bedre. Om man har denne definisjonen, tror jeg også man vet om flere betydninger. Men ok.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s