Ledelse, Salg, selgere, velge yrke

Kjært barn har mange navn, selgeren har flest.

Denne uken har det pågått en liten diskusjon på LinkedIn hvor tema var: Hvorfor kaller folk seg ikke for selgere når det er nettopp det de er?

En av kommentarene var: «Når til og med «Selgeren» (mitt Twitter navn) annonserer etter Markedsrådgiver, og ikke «Annonseselger» da skjønner en at tittel betyr noe:-)»

Jeg skal innrømme at den stakk litt. Annonseselger hadde blitt feil fordi vi ikke selger annonser, men jeg ser hvorfor kommentaren kom.

Et av mine store mål i livet, er å gjøre nettopp ordet «selger» til et positivt ord. En yrkestittel folk med stolthet titulerer seg med.

Så hvorfor blir vi ikke kalt selgere, men rådgiver, account managere, konsulenter, KAM, CSO, etc? Jeg skriver «blir kalt» på grunn av at det er arbeidsgiver som bestemmer hva vi skal hete.

Svaret på hvorfor arbeidstittelen «selger» er lite utbredt er enkelt å finne svaret på. Bare kjenn etter hvilke assosiasjoner du selv får når du sier SELGER. Tenk på alle de gangene du har brukt ordet med negativ betydning.

Alle har erfaringer med pågående selgere og det har vært med å forme merkevare til: «Selgere er ikke til å stole på. De bare lover og lyger.»

Personlig kommer mine negative erfaringer med selgere som privatperson og ikke innen bedriftsmarkedet. Som regel er det telefonselgere eller dørselgere som har stått for flesteparten av disse negative erfaringene. De er ofte unge, med liten erfaring og bare gjør det de blir fortalt av sine ledere. Jeg har fått innsikt i hvordan enkelte salgsledere lærer opp unge salgsspirer, og det er ikke alltid pent.

Vi som driver med salg vet at førstekontakt med kunde er avgjørende. Hvis tittelen «selger» hemmer førstekontakten, så syns jeg personlig at det er helt ok å ha en annen tittel. Jeg har aldri opplevd at min tittel har hindret et salg.

Men hva er definisjonen på en selger?

Fra Wikipedia: «Selger betegner en fysisk eller juridisk person som har til oppgave på egne eller andres vegne å slutte en avtale eller kontrakt om overdragelse av et produkt, en vare eller tjeneste mot et avtalt vederlag til en kjøper.»

Min påstand er at vi er mye mer enn det.

Vi er eksperter innen vårt fagområde og våre produkter. Vi har dyp og inngående kjennskap til markedet. Vi er til stor hjelp for kundene fordi vi deler våre erfaringer og finner løsninger som skaper merverdi for kunden.

De fleste bedrifter sier at den viktigste og mest kritiske avdelingen de har er salgsavdelingen. Hva de velger å kalle oss har ingen betydning. Det viktigste er at vi vet hva vi holder på med.

Kjært barn har mange navn og selgere har flest.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s