foredrag, opplæring, presentasjonsteknikk, Salg, salgstrening

Hvordan bli kvitt nerver og naturlige sperringer under presentasjoner og i salg?

Alain i studio2

Ingenting kan gi deg høyere status i salgsyrket enn når du holder fantastiske presentasjoner hvor du viser at du er «on top of the game» og ser super- rolig og kontrollert ut.

Jeg har hatt den gleden å fått holde foredrag og presentasjoner siden jeg var ungdomspolitiker i en alder av 15.

I mitt daglige arbeid, er det å holde presentasjoner foran et større publikum, en av mine hovedoppgaver. Det er der jeg MÅ levere. Alt er avhengig av de 10 til 60 minuttene.

Noen av oss, er skrudd så rart i sammen, at jo flere publikummere, jo mer presentasjonen betyr og jo høye status publikum har, jo mer gleder vi oss til å holde den.

Jeg sier rart fordi det å holde en presentasjon, er den ting folk flest frykter mest. Offentlig presentasjon er frykt nr. 1. Døden kommer på andre plass.

Folk rundt meg spør ofte hvordan jeg kan se så rolig og unervøs ut? Hva er triksene mine osv?

Svaret er enkelt. Det er ingen triks.

Jeg er like nervøs som alle andre. Hadde jeg ikke vært det, hadde jeg ikke brydd meg om resultatet eller hvordan jeg fremstår. Da har jeg ingenting foran et publikum å gjøre.

Det jeg har lært, er å bruke nervene på en positiv måte. Jeg får nervene til å jobbe for meg og ikke mot meg. Den første erkjennelsen er: «Ja, jeg er nervøs og det er bra. Da blir det en bra presentasjon.»

Spørsmålet er heller, hvordan får man kontroll over nervene og se så rolig ut?

Svaret er irriterende enkelt. Jeg klarer det fordi jeg har presset meg nok ganger til at kroppen og hode sier, dette er en del av gamet. Lik det eller slutt med det.

Som jeg skrev over, dette har jeg gjort tusen ganger. Jeg er like nervøs som første gang, det bare ødelegger ikke lenger, det holder meg fokusert.

Presentasjonsteknikk er en klassisk «Learning by doing.» Da forstår dere at unnskyldningen: «Jeg er for nervøs til at jeg klarer å presentere» er et tveegget sverd. Da vil du aldri klare det.. – Da er det bare å gå og finn en annen jobb.

For å mestre dette, må du øve og gjøre.

Det finnes en trøst. Den verste form for presentasjon er foran din familie, dine venner og kollegaer. Det er nettopp de du skal bruke i opplæringen din. Der skal du starte.

Lag en presentasjon og øv den inn. Med å øve, mener jeg virkelig øve. Sett opp et kamera og presenter, se opptak, ta notater og gjør det igjen og igjen. Når du tror den sitter, gjør det en gang til.

En fin måte å måle om den sitter og om den er stabil, er å ta tiden. Tiden lyver ikke.

Nå kommer ditt verste publikum inn. Inviter dine venner, familie eller kollegaer til en «presentasjons-grilling». Si til dem at de må være 100 % ærlige. Dette er tøft, veldig tøft. Det du må huske, er at de gjør dette for at du skal bli bedre.

De er der for deg og har troen på deg.

Be dem gi tilbakemeldinger på følgende 3 punkter:

1) Innhold, oppbygging og rød tråd:

Er innholdet i din presentasjon bra? Bør noe kuttes ut? Er den lett å følge? Forstår de hva du vil? Er den tydelig? Osv.

2) Språk og stemmebruk:

Er språket forståelig? Er volumet bra? Snakket du for fort eller for høyt? Burde du legge inn små pauser for å poengtere? Osv.

3) Blikk og kropps språk:

Føler alle seg sett? Beveger du det for mye, for lite? Bruker du hendene for mye eller for lite? Virker du nervøs? Sjarmerende? Osv.

Veien videre.

Kjør 4-5 slike grillinger og du vil oppleve at nervene begynner å jobbe for deg. Hvis du har muligheten til det, be så mange sjefer og direktører til siste grilling. Det er den ultimate testen og de har som regel bred erfaring med presentasjoner.

Mestrer du dette, så er grunnkurs i presentasjonsteknikk fullført. Resten lærer du foran et kjøpende publikum. Der kommer resultatene raskt.

For å oppsummere:

Hvis du vil ha kontroll over nervene og de naturlige sperringene, må du utfordre dem. Dette er den eneste metode som virker. «Learning by doing!»

Hvis du er litt skuffet for at ingen revolusjonerende triks ble presentert, kan du trøste deg med at de ikke finnes innen salg. Bare metode, prosesser og knall hardt arbeid.

Alain

5 tanker om “Hvordan bli kvitt nerver og naturlige sperringer under presentasjoner og i salg?”

  1. Metode – Prosesser og Hardt arbeid – ENIG! Men vil allikevel dele et lite triks som jeg har brukt med hell. Si høyt at du er nervøs til publikum! Bruk gjerne positive ord som, har gledet meg, sett frem til dette, ivrig etter å starte, mye å formidle. Ta en slurk vann, pust med magen se på publikum, tell til 10. For meg har det vært en «icebreaker», spesielt i de første presentasjonene mine med mye mennesker i salen. Når noe er lagt på bordet er det liksom ikke så stort lenger :-) Det er lov å være nervøs, det er jeg hver eneste gang, men det er lettere etterhvert å trives med det. Kjenne at en lever og som du sier, det holder oss fokusert.

  2. Gode tips du kommer med Ingfrid. Spesielt for nybegynnere. Min nervøsitet går fort over på adrenalin. Kan tolkes likt men kommer fra ulike følelser.

    Takk for enda ett godt innspill.

  3. Jeg fikk et godt tips som jeg har brukt med hell før jeg skal på scenen.Pmv, positiv mental visualisering. Se for deg scenen, publikum, salen. Se for deg at alt går som en drøm og at du har det gøy. Kjør foredraget mentalt flere ganger. Det virker. Lykke til på scenen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s